Follow me on Twitter!Find me on Facebook!Subscribe to my Feed!

Back to Blog

By Nico Saieh — Filed under: Houses , Selected , , , , , – via Arch Daily



1282239319-10view-at-sunset-1000x686.jpg

Architects: Della Valle Bernheimer
Location: Lake Candlewood, New Fairfield, CT,
Partner in Charge: Andrew Bernheimer
Project Manager: Erik Helgen
Project Team: Jared Della Valle, Brian Butterfield, Adam Ruedig, Suzanne Stefan
Contractor: Hammersmith Inc.
Project Area: 5,400 sq ft
Project Year: 2007-2008
Photographs: Richard Barnes

Full Description after photos…


1282239258-2view-from-lake-1000x666.jpg 1282239265-3view-toward-outdoor-theater-724x1000.jpg 1282239280-5dining-room-1000x664.jpg 1282239288-6view-from-dining-room-toward-kitchen-664x1000.jpg 1282239294-7great-room-664x1000.jpg 1282239313-9western-cantilever-791x1000.jpg

Wedged into a tight lot along Lake Candlewood in New Fairfield, Connecticut, this new home’s form and structure was derived from observations of trees and an adaptation of local building techniques. The project began with studies of leaf canopies, accumulated ring structures, and the dappled light that filters through groups of trees. Multiple study models in several media (concrete, acrylic, , plaster), investigated how light flows through perforations in these various materials. We used these models to observe, secondarily, how certain materials would be suited to creating a stable, discrete, but minimal structure. During the formative process we were interested in designing a house that seemed in large part to float and protect, much like the tree canopies on the site shelter the ground beneath them.

The final design, a house of 5,400 square feet, involved an intense collaboration with Guy Nordenson and Associates, Structural Engineers. Together we developed a unique structural system of long-span ¾” x 16” x 27’ plywood joists which work in tandem with a series of Verendiel trusses that rest on solid billets of . The joists, made from scarf-jointed Douglas fir, assembled into 4’ wide panels using stiffening pipes to join and stabilize the plywood before being lifted into place. The slim columns on which the truss structure and this joist system rest support the cantilevered volumes which are clad in red cedar. This cedar is deployed on the exterior in two different techniques: First, it is installed with a vertical board and batten technique to exaggerate the appearance that the house was assembled as a series of stacked pieces, like the rings of a tree. On obverse faces the is installed in a jointless tongue and groove fashion.

Organized around the central double-height volume spanned by the special long-span joists, the ground floor is primarily wrapped in monumental sliding glass panels, opening up the house and connecting the inside, quite literally, to the outside. The mobility of these panels exaggerates the weight of the two cantilevered volumes above.

Upstairs, two cantilevers contain the bedrooms. These spaces jut out over the lake like the prow of a boat and protrude into the surrounding trees themselves. Carefully located skylights illuminate the great room and each of the upstairs spaces, as if light were coming through gaps in tree branches.

Comments

No comments

Post Your Comment:

*indicates required fields.
Your Name:*
Please note, your email will not be shown publicly
Your Email (will not be published):*
Comment:*
Please type the text as it appears above:
© Rob Zwick of RE/MAX® Crest Realty Westside 1428 West 7th Ave, Vancouver BC | Personal Real Estate Corporation | Site Map